Gietproces

Gietproces van Voorden Foundry

Als moderne, Nederlandse gieterij met meer dan honderd jaar aan ervaring is Van Voorden Foundry inmiddels uitgegroeid tot een gespecialiseerde en wereldwijd gerespecteerde gieterij. Wij produceren en leveren complexe gietstukken en smelten zowel ferro als non-ferro materialen met een maximaal gietgewicht van 32 ton. Om u een compleet beeld te geven van de gehele productie nemen wij u op deze pagina graag stap voor stap mee in ons productieproces. Lees dus snel verder en neem bij vragen of interesse geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

Neem contact met ons op

 

  

Hieronder nemen wij u aan de hand van 7 stappen graag mee in ons gietproces.

Stap 1. Beoordeling gietbaarheid

Van Voorden Foundry controleert de door u aangeleverde 2D + 3D tekening op gietbaarheid  o.a. op geometrie en stolling. Deze stolling simuleert Van Voorden met het softwarepakket Magmasoft. Van Voorden hanteert hiermee het “First Time Right” principe.

Stap 1. Beoordeling gietbaarheid

Stap 2. Bruto gietgewicht calculeren

Om het gietstuk volgens de ontwerptekening aan te leveren dient Van Voorden rekening te houden met het verschil tussen bruto en netto gietgewicht.  Er wordt dan rekening gehouden met de krimp en eventuele toeslagen voor de machinale bewerkingen. Tevens wordt er een gietsysteem aangelegd  en worden er opkomers geplaatst. Het gietsysteem dient als toevoer van het vloeibaar metaal naar het daadwerkelijke gietstuk. Een opkomer staat bovenop het gietstuk en dient ter voeding tijdens het stollen.

Stap 2. Bruto gietgewicht calculeren

Stap 3. Gietmodel maken

De volgende stap is het maken van een gietmodel. Met een model wordt de afdruk gemaakt in het zand. Dit model kan vervaardigd zijn uit hout maar ook uit EPS (styropor). Van Voorden heeft hiernaast ook de mogelijkheid met een 5-assige zandfrees het negatief uit een verhard zandblok te halen. Dit negatief zorgt weer voor een holte welke gevuld kan worden met vloeibaar metaal.

Stap 3. Gietmodel maken
Stap 3. Gietmodel maken

Stap 4. Vormen

Het afdrukken van een model in zand, samen met het aanbrengen van een gietsysteem en de opkomers, heet vormen. Het gietsysteem dient zo te zijn ontworpen dat een rustige geleidelijke vulling van de vormholte ontstaat. Opkomers staan bovenop het gietstuk (vaak kegel-achtige vorm) en dienen als voeding van het gietstuk tijdens het stollen.

Stap 4. Vormen
Stap 4. Vormen

Stap 5. Gieten van het gietproduct

De smeltmeester bij Van Voorden Foundry is verantwoordelijk voor de juiste samenstelling van het materiaal en de temperatuur tijdens het uitgieten. Met grote inductie ovens worden de grondstoffen gesmolten tot vloeibaar metaal. Dit vloeibaar metaal wordt bij de juiste temperatuur in de vorm gegoten. Het uitbreken van de vorm gebeurd als het gietstuk is afgekoeld.

Stap 5. Gieten van het gietproduct
Stap 5. Gieten van het gietproduct
Stap 5. Gieten van het gietproduct

Stap 6. Gietstuk bramen

Het gietstuk moet nog ontdaan worden van haar gietsysteem en opkomers. Dit gebeurt middels het afslijpen en zagen hiervan. Hierna zal het gietstuk gestraald worden zodat het goed machinaal te bewerken is. Sommige materialen van wit gietijzer, RVS of Nikkel-Aluminium-Brons dienen nog warmte behandeld te worden voor bijvoorbeeld extra slijtvastigheid of om juist de spanningen uit het materiaal te halen. Dit gebeurt in huis met een grote computer geregelde gas oven.

Stap 6. Gietstuk bramen
Stap 6. Gietstuk bramen
Stap 6. Gietstuk bramen

Stap 7. Bewerken van het gietproduct

Als één van de laatste stappen kan het gebraamde gietstuk machinaal worden bewerkt conform aangeleverde technische tekening. Eenmaal gereed worden verschillende rapporten opgesteld met onder andere informatie over de maatvoering, chemische samenstelling en mechanische waarden.

 

Aanvullend op wensen van de klant kan het gietstuk in huis NDT onderzocht worden, o.a. dye penetrant, magnetisch of ultrasoon.

Stap 7. Bewerken van het gietproduct
Stap 7. Bewerken van het gietproduct
Stap 7. Bewerken van het gietproduct

Overige key facts over Van Voorden Foundry

  • Een gietcapaciteit van 32 ton
  • 6 ovens
  • In-house hittebehandelingen
  • In-house bewerkingsfaciliteiten
  • In het bezit van alle benodigde certificaten

 

Vragen of opmerkingen?

Bent u na het lezen van de stappen enthousiast geworden van ons proces en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Stuur dan uw technische 2D en/of 3D tekening middels het offerte formulier direct naar onze verkoopafdeling.

<widget><id>29</id><onload>onLoadForm</onload></widget>