Wat is gietijzer?

Gietijzer is een legering van ijzer, koolstof, mangaan en silicium. Deze legering wordt in allerlei vormen gegoten en is met name te herkennen aan de ruwheid van het oppervlak. Bij Van Voorden Foundry werken wij al jaren met gietijzeren producten. Wij vertellen u dan ook graag meer over gietijzer en hoe wij u hierbij van dienst kunnen zijn.

 

Meer over gietijzer
Gietijzer is een van de veelgebruikte gietmaterialen waarmee zowel kleine producten als grote en complexe gietstukken tot wel 32 ton geproduceerd worden. De legering is onderdeel van de ijzer-koolstof-legeringsgroep en bevat meer dan 2% koolstof. Hierdoor is gietijzer een vrij bros materiaal met een relatief laag smeltpunt. Daarnaast is gietijzer goed gietbaar, relatief goedkoop te produceren en over het algemeen goed verspaanbaar. De verschillende soorten gietijzer hebben daarnaast hun eigen unieke eigenschappen zoals bijvoorbeeld drukvast of slijtvast.

 

Verschillende soorten gietijzer
Gietijzer kan worden ingedeeld naar hun structuur. De structuur is bepalend voor de mechanische eigenschappen en lasbaarheid.

  • Grijs / lamellair gietijzer

  • Nodulair gietijzer

  • Wit gietijzer

 

Wilt u graag meer weten over de verschillende soorten gietijzer?

 

Lees hier meer

 

  

Vragen of opmerkingen over gietijzer?

 

 

 

Wij helpen u graag verder op weg!

 

 

 

Terug naar overzicht